Vrijdag 17 juni 2022 - 20.30 uur  Dyar Band

Nawras Altaky, zang en ud
Ghaeth Almaghoot, klarinet
Lucas Dols, contrabas
Modar Salama, percussie

Programma wordt mondeling toegelicht

In de zomer van 2016 voerden Nawras en Modar een toneelstuk op dat heette ʻIk hou van Hollandʼ samen met Sabri Saad El Hamus en Nizar Rohana op het Parade Festival in Amsterdam. Op de tweede dag na een van de shows in Amsterdam, kwam een man in tranen naar Nawras en zei: “Je hebt mijn hart geraakt! Zelfs zonder een woord te verstaan”, en dat was Lucas Dols. 

Een jaar later, in juni 2017, nodigde Lucas Nawras, Modar en Ghaeth uit om deel te nemen aan @Sounds of Change-benefietconcert in Paradiso Amsterdam. In dat concert ontmoette Nawras Caro Emerald en creëerde ze een arrangement van twee stukken die het klassieke Arabische lied  “Duizend en één nacht” versmolt met het originele nummer van Caro “A Night Like This“. 

Zo werd “Duizend nacht en een nacht zoals deze” het begin van de band Dyar. Dyar betekent "Thuis" in het Arabisch. “Wij geloven dat muziek de taal is die ons samen brengt op een veilige plek waar we vrij zijn om ons uit te drukken en te delen, om lief te hebben en bemind te worden, om te verbinden en kwetsbaar te zijn”. Dyar is ieders thuis en iedereen hier is welkom! 

Dyar speelt naast eigen composities een gevarieerd repertoire van klassieke, traditionele, moderne, experimentele en wereldmuziek. Ze verkennen wereldmuziek door middel van interdisciplinaire samenwerkingen en interculturele projecten. De band heeft het podium gedeeld met vele grote artiesten zoals (Oene van Geel, Janne Schra, Tony Roe en vele anderen). Ze traden op voor, Grachten Festival, Le Guess Who, International Music Meeting, Tweetakt, North See Round Town, Wonderfeel, Djemaa el Fna, On The Roof en meer. 

Uitvoeringen in Paradiso, TivoliVredenburg, De Meervaart, Theater Walhalla, Splendor, Beautforthuis en meer. 

Grachtenfestival: “Dyar band staat bekend om hun vertolking van traditionele Arabische muziek met invloeden uit jazz, hiphop en andere oosterse en westerse muziekstijlen. Dyar is de Arabisch woord voor "thuis" en zo ziet de band zichzelf. "In Dyar zien we een denkbeeldige huis waar mensen zich thuis voelen, waar iedereen welkom is en waar Arabisch en Westerse muziek leeft samen.” 

Dyar 0058 web

Dyar Band
Website

Vrijdag 17 juni 2022 - 21.30 uur  Trio SonCe

Pau Sola Masafrets - cello
Cengiz Arslanpay - woodwinds, modular synthesizers
Maryanka Golovchenko - vocal

Programma wordt mondeling toegelicht

De sonische taal die je meteen tegenkomt bij Trio SonCe zal waarschijnlijk zelfs de meest ervaren luisteraars verrassen en verrukken. Het unieke samenspel van SonCe combineert de spontaniteit en textuuroriëntatie van vrije improvisatie, het gevoel voor stemming en kleur van elektronische muziek, en een delicate lineaire gevoeligheid die zich uitstrekt van de hedendaagse Europese jazz.

Hoewel Golovchenko's basis in Oekraïense idioom haar situeert als de ambassadeur van de groep voor traditie, toont ze een duizelingwekkend bereik en intense sonische nieuwsgierigheid. Arslanpay's blazers en elektronica zorgen voor een bijna filmische reikwijdte die ver buiten de grenzen van een trio lijkt te reiken zonder ooit de intimiteit en helderheid van hun hechte personeel op te offeren.

Masafrets' uitgebreide vocabulaire op de cello integreert een grote verscheidenheid aan verschillende speeltechnieken, waardoor hij de verrassende kameleon van de groep is. SonCe's muziek biedt behendig muzikaal vakmanschap, een enorm dynamisch bereik en een breed klankpalet van abstractie tot viscerale lyriek en het organische tot elektronische.

Trio SonCe web

Trio SonCe
Facebook